Animatricks-festivaali palkitsi parhaat animaatiot

  • 06/06/2023

Animatricks-festivaali palkitsi parhaat animaatiot

  • 06/06/2023

23. Animatricks International Animation Festivalin palkinnot jaettiin lauantaina 20.5. Kino K13:sta palkintojenjakotilaisuudessa. Tuomarit kiittelivät näytöskokonaisuuksien monipuolisuutta ja festivaaleilla nähtyjen animaatioiden korkeaa tasoa.

Festivaalin uuden Nordic & Baltic -sarjan palkinto meni ruotsalaisohjaajien Lars Henrik Anderssonin & Lisa Rydbergin animaatiolle A Long Protracted Scene of an Accident (2021). Näytöksen tuomarina toiminut Finnanimation toiminnanjohtaja Liisa Vähäkylä perusteli valintaa seuraavasti:

Tämä elokuva sisältää arkisia elementtejä, se ei ole fantasiaa millä sinänsä on suuri paikkansa animaatioiden maailmassa. Ilmaisu itsessään sisältää humoristisia elementtejä vaikka tarina onkin rankka ja realistinen. Se palauttaa mieleen 1970-luvun lapsuuden, jossa lapsille haluttiin kertoa arjesta, kas kummaa kun ostajatkin ovat sitä mieltä, ja tässä vakavassa maailmassa haluan nyt nostaa sille hattuani. Onnea.

Parhaan Lasten Animaation palkinto myönnettiin Maria Mayerin ihastuttavalle animaatiolle I am not afraid (Saksa, Norja). Voittajan valitsi animaatio-ohjaaja Veronica Solomon.

Dokumentti kilpasarjan parhaaksi valittiin ohjaaja Olivia MartinMcGuiren Freedom Swimmer (Ranska/Australia). Dokumenttiohjaaja Pauliina Punkki perusteli valintaa seuraavasti;

Dokumentaarisen kilpasarjan elokuvista erottui selkeästi yksi teos. Tässä elokuvassa, elokuvan keinoja oli käytetty ansiokkaasti monellakin tapaa. Erityisesti tapa millä elokuvan leikkausta, montaasin keinoja käytettiin muotojen, historiallisten tapahtumien toistuvuuden ja samankaltaisuuden esittämiseksi, teki teoksesta yhtenäisen, vaikka tarinan kertomiseen oli käytetty ei vain animaatiota vaan myös arkistomateriaalia ja lavastettuja kohtauksia, kuvaa ja ääntä. Eri kerronnan tavat muodostavat ehjän kokonaisuuden.  Elokuva veti mukaansa heti alusta ja se oli hyvin koskettava. Vapaus on meille kaikille tärkeää ja toivon, erityisesti kun monen ihmisen vapaus ajatteluun, elämään ja toimintaan on kyseenalaistettu, että emme joutuisi pelkäämään. Toivon, että  ketään ihmistä tai elollista ei ajettaisi tilanteeseen jossa ei ole enää pelkoa koska ei ole enää toivoa tulevasta. Toivotaan, että voimme luoda paremman maailman jakamalla näitä tärkeitä tarinoita elokuvan keinoin. 

Dokumenttisarjan kunniamaininta myönnettiin sveitsiläisohjaaja Elodie Dermangen animaatiolle Armat

Kansainvälistä kilpasarjan tuomaristossa nähtiin tänä vuonna tuottaja Elli Murtonen, Cinemaissin taiteellinen johtaja Tamara Aalto sekä Aalto Yliopiston Elokuvataiteen opiskelija, ohjaaja Roosa Vuokkola. Laajan ja monipuolisen ohjelmiston vuoksi tuomaristo oli hyvin haastavan tehtävän edessä valitessaan yhden voittajan. Tästä johtuen tuomaristo päätyi myöntämään pääpalkinnon lisäksi kolme kunniamainintaa. Kunniamaininnat myönnettiin Ivana Bosnjak Voldan ja Thomas Johnson Voldan stop-motion animaatiolle Remember How I Used to Ride a White Horse (Kroatia), Sarah Saidanin animaatiolle Home of the Heart (Sveitsi) sekä ohjaaja Elizabeth Hobbsin piirrosanimaatiolle The Debutante (Iso-Britannia)

Kansainvälisen kilpailun pääpalkinto meni ohjaaja Stephen Irwinin animaatiolle World to Roam (Iso-Britannia). Tuomariston perustelut kuuluivat seuraavasti;

A multidimensional and visually interesting animation that takes the viewer to explore the concepts of boundaries, limitations and love. Animation skillfully and emotionally captures the challenging emotions experienced by every parent (Elli Murtonen) . An imaginative and poetic way to represent the relation between parents and sons. Stunning tecnique full of rythmn and sweet narrative engaging the spectator until the very end. (Támara Aalto). A beautifully told story about how our children aren’t really ours. The film will remind you of the paper animations you watched as a child and will leave you with a feeling of nostalgia. (Roosa Vuokkola ).

Kotimaisen kilpasarjan pääpalkinto meni tänä vuonna Anni Sairion ja Joonatan Turkin dokumentaariselle animaatiolle Muut Ihmiset. Kyseessä on Sairion ja Turkin Aalto Ylopiston elokuvataiteen laitoksen päättötyö. Kilpasarjan tuomari toimi belgialaisohjaaja Soetkin Verstegen.

Suomen Elokuva- ja Medialantyöntekijät SET ry myönsi Parhaan Kotimaisen Lyhytanimaation palkinnon voittajalle 500 euron tunnustuksen.

Top