ÄÄREEN. VALITTU TEOS.

  • 25/03/2021

Millaista on olla delfiini?

Ääreen-projekti tuo Oodiin Kuutio-tilaan lokakuussa vuorovaikutteista, dokumentaarista animaatiota. Asiantuntijajury on valinnut toteutukseen Leena Pukin ja Karoliina Paapan teosehdotuksen ”Toisen nahoissa. Syväluotaus – millaista on uida delfiiniparven keskellä?”

”Ehdotuksemme Syväluotaus käsittelee delfiinejä ja niiden kaikuluotainaistia. Teoksen tavoitteena on kääntää delfiinin kokemusmaailma ihmiskatsojalle ymmärrettävään muotoon ja tarjota immersiivinen taidekokemus, joka lisää empatian kokemusta”, kertovat Leena Pukki ja Karoliina Paappa. 

Teos on interaktiivinen animaatio, joka projisoidaan Kuutio-tilan kahdelle seinälle. Animaatioon liittyy äänimaisema, joka koostuu delfiinin naksutus- ja vihellysäänistä. Delfiinit on toteutettu animaatiotekniikoin ja vedenalainen kuva on videomateriaalia. Referenssikuva ja äänimateriaali on tallennettu luonnonmukaisissa olosuhteissa eläviltä delfiineiltä.

Juryn mukaan teosehdotus on elämyksellinen ja kokemuksellinen. Teos hyödyntää monipuolisesti Kuution tarjoamia mahdollisuuksia ja luo tilaan moniaistillisen, kokonaisvaltaisesti koettavan elämyksen. Lajien välinen kommunikaatio ja empatia ovat ajassamme resonoivia kysymyksiä ja teoksen lähestymistapa kiinnostava. 

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK tukee valitun teosehdotuksen tuotantoa 10 000 euron tukisummalla. 

Teoshakuun osallistui neljä ehdotusta. Niitä ehdottaneet työryhmät jury valitsi kehittelypajaan, joka järjestettiin tammikuussa. Pajassa työryhmät  hioivat animaatiota ja dokumentaarisuutta yhdistäviä projekti-ideoitaan ammattilaisten johdolla. Teosehdotukset olivat korkeatasoisia ja ammattitaitoisia. Ne tarjosivat yhteiskunnallisia ja ajankohtaisia aiheita vuorovaikutteisessa muodossa, kirjaston julkisen olemuksen ja käyttäjät huomioiden. 

Juryn kuuluivat animaatio-ohjaaja, elokuvaohjaaja Kari Juusonen, taiteilija Maija Blåfield, kuraattori Elina Suoyrjö, mediataiteen tuotantoneuvoja Milla Moilanen, AVEK, mediataiteilija ja -tuottaja Marko Tandefelt, erikoiskirjastonhoitaja Sanna Huttunen, Oodi sekä kirjastonhoitaja Tuukka Haapakorpi, Oodi.

Lyhyesti: Ääreen-projekti Oodissa

Ääreen on immersiivistä animaatiota ja dokumenttia yhdistävä taideprojekti keskustakirjasto Oodissa. Tavoitteena on tukea ja kannustaa dokumentaarisesta animaatiotaiteesta kiinnostuneita taiteilijoita ja luoda toimivia mediataiteen esityskäytäntöjä kirjastokontekstiin. Lokakuussa Oodi esittää animaatiota kaikilla esityspinnoillaan, ja luvassa on näytöksiä ja esittelyitä.
 
Projekti on Taiteen edistämiskeskuksen, Keskustakirjasto Oodin, Turku Animated Film Festivalin, Animaatiokilta ry:n, Taiteilijajärjestö MUU ry:n, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskuksen AVEKin, Aalto-yliopiston, Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Kavin ja tanskalaisen ANIDOX foorumin yhteishanke.

Lisätietoja
Annika Dahlsten 
läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus 
annika.dahlsten(a)taike.fi
www.taike.fi

Sanna Huttunen 
Erikoiskirjastonhoitaja, Keskustakirjasto Oodi 
sanna.m.huttunen(a)hel.fi
www.oodihelsinki.fi

Top