ÄÄREEN-KESKUSTELUT TUOVAT ANIMAATIONTEKIJÄT ESIIN

  • 01/10/2021

Ääreen – dokumentaarisen animaation projekti tuo Keskustakirjasto Oodiin lokakuun ajan joka torstai taiteilijoita ääneen. Keskusteluissa ja haastatteluissa tekijät kertovat teostensa taustoja ja avaavat dokumentaarisen animaation maailmaa. Keskusteluita ja luentoja järjestetään sekä etänä että paikan päällä.

Ohjelma

7.10. Ääreen Artist talk: Leena Pukki ja Karoliina Paappa. Instagram live @Oodihelsinki. Suomeksi.

14.10. Ääreen Master class: Uri Kranot (ANIDOX, Tanska). Zoom. Englanniksi.

21.10. Ääreen Artist talk: Animaatiokilta. Instagram live @Oodihelsinki. Suomeksi.

28.10. Ääreen paneelikeskustelu:  Animaatio + dokumentti. Kino Regina. Suomeksi.

7.10. Ääreen Artist talk: Leena Pukki ja Karoliina Paappa klo 18-19

Instagram Live keskustakirjasto Oodin Instagram-tilillä (@Oodihelsinki). Suomeksi.

Taiteilijat Leena Pukki ja Karoliina Paappa kertovat teoksestaan ”Toisen nahoissa. Syväluotaus – millaista on uida delfiiniparven keskellä?” (2021). Syväluotaus on interaktiivinen ja immersiivinen animaatio, joka havainnollistaa delfiinien kaikuluotainaistia ihmiskatsojalle taiteen keinoin. Teos projisoidaan Oodin Kuutio-tilan kahdelle seinälle. Animaatioon liittyy kaikuluotaava äänimaisema, jonka voi tuntea myös kehollisesti tilassa. Haastattelija Annika Dahlsten.

14.10. Ääreen Master class: Uri Kranot (ANIDOX, Tanska) klo 18-19.30


ILMOITTAUDU TÄSTÄ  

Master class on englanniksi.

Johdatus dokumentaariseen animaatioon: historia, uudet suuntaukset, tekniikat ja yhteistyömuodot. Masterclass-työpaja valottaa animaatiodokumenttien mahdollisuuksia, laajentaa näköaloja ja innostaa tekijöitä! Vieraileva luennoitsija Uri Kranot on Tanskassa työskentelevä elokuvaohjaaja, multimediataiteilija ja kouluttaja, joka on erikoistunut virtuaalitodellisuutta hyödyntäviin animaatiodokumentteihin. Hän voitti pääpalkinnon parhaasta immersiivisestä VR-teoksesta Venetsian elokuvajuhlilla 2020 sekä parhaan XR-teoksen palkinnon Cannesin elokuvajuhlilla 2021.

ANIDOX on animoitujen dokumenttielokuvien kehittämiseen ja tuotantoon keskittyvä luova foorumi, joka tuo yhteen kansainvälisiä elokuva-alan ammattilaisia, edistää ja kehittää yhteistyötä animaatio- ja dokumenttielokuvien tekijöiden välillä ja auttaa heitä etenemään hankkeissaan. ANIDOX on ollut osa tanskalaista VIA University Collegen Animation Workshop -ohjelmaa vuodesta 2012. www.anidox.com

21.10. Ääreen Artist talk: Animaation ytimessä klo 18-19

Instagram Live keskustakirjasto Oodin Instagram-tilillä (@Oodihelsinki). Suomeksi.

Animaatiokilta ry:n vetämässä tilaisuudessa pureudutaan animaation syvimpään olemukseen ja pohditaan mitä animaatio on. Tilaisuudessa luodaan katsaus animaatiotaiteen monimuotoisuuteen ja eri tekniikoihin sekä tutustutaan uusimpien teknologioiden tuomiin mahdollisuuksiin.

Puhujina tilaisuudessa ovat animaatiotaiteilija ja käsikirjoittaja Leena Jääskeläinen, mediataiteilija Jukka Hautamäki sekä Turku Animated Film Festivalin taiteellinen johtaja, animaatio-ohjaaja Joni Männistö. Tilaisuuden vetäjänä toimii Mika Koskinen.

28.10. Paneelikeskustelu:  Animaatio + dokumentti klo 14-16 

Kino Regina. Suomeksi. 

Ääreen viettää kansainvälistä animaatiopäivää avaamalla animaation ja dokumentin vuorovaikutussuhdetta. Mitä annettavaa taiteenlajeille on toisilleen? Mikä on animaationtekijän suhde dokumentaarisuuteen, entä dokumentaristin animaatioon? Näitä kysymyksiä paneelissa pohtivat ohjaaja ja kirjailija Reetta Aalto, ohjaaja Leena Kilpeläinen, animaatio-ohjaaja ja kuvittaja Ami Lindholm ja animaatio-ohjaaja Reetta Neittaanmäki moderaattorinaan tuottaja-ohjaaja Outi Rousu

Illan kolme näytöstä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) elokuvateatteri Kino Reginassa on omistettu animaatioelokuvalle. Animoitujen dokumenttien lyhytelokuvanäytöstä seuraa elokuvat ovat Persepolis (IR 2007) ja Tulikärpästen hauta (JP 1988). Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin KAVIn, Turku Animated Film Festivalin ja Dokumenttikillan kanssa. Elokuvanäytökset on tekstitetty suomeksi.

Top