Ääreen. Dokumentaarisuus animaatiossa – avoin haku

  • 01/10/2020

 Hakuaika 5.10.-18.11.2020 

Ääreen on immersiivistä animaatiota ja dokumenttia yhdistävä taideprojekti keskustakirjasto Oodissa. Tavoitteena on tukea ja kannustaa dokumentaarisesta animaatiotaiteesta kiinnostuneita taiteilijoita ja luoda toimivia mediataiteen esityskäytäntöjä kirjastokontekstiin. 

Projektin käynnistämiseksi järjestetään kehittelypaja immersiivisille, animaatiota ja dokumentaarisuutta yhdistäville projekti-ideoille. Käsikirjoittamiseen ja teosten kehittelyyn keskittyvä työpaja pidetään Keskustakirjasto Oodissa 18.-20.1. ja 25.-28.1.2021. Työpajassa keskitytään teoksiin, jotka huomioivat sekä tilan että yleisön. Työpajaan voivat hakea ammattitaiteilijat ja työryhmät, jotka ovat kiinnostuneita vuorovaikutteisesta ja dokumentaarisesta animaatiotaiteesta, taiteen alasta riippumatta. 

Tervetulleita ovat kaikki Suomessa työskentelevät taiteilijat ja asiantuntijat. Työpaja sekä mahdolliset matkat Suomen sisällä ja majoitukset kurssin aikana ovat osallistujille ilmaisia. Työpajassa kehitellyistä teosideoista valitaan yksi toteutukseen. Se esitetään Kuutiossa 4.-31.10.2021. AVEK tukee valitun teoksen tuotantoa ja sen työryhmälle maksetaan 10.000€ teoskohtainen palkkio. Taike maksaa luonnospalkkion 1000€ kaikille työpajaan osallistuville teosideoille, ja kaikki työryhmät saavat erillistä mentorointia työpajan lisäksi. Valitun teoksen yhteyteen järjestetään yleisötyöpajoja. 
 
Linkki hakemukseen  

Ääreen-projektin esittely 

IMMERSIIVISYYS Tällä tarkoitamme projektissamme osallistavaa, katsojan ja teoksen suhdetta pohtivaa, kokemuksellisuutta painottavaa ulottuvuutta.  

ANIMAATIO Haemme projektiin animaatiotaiteen ammattilaisia, mutta työryhmä voi koostua usean eri alan ammattilaisista. Arvostamme sisäistettyä näkemystä animaatiosta taiteena ja kykyä luoda animoituja teoksia. 

Ääreen työpaja 

Työpajan vetäjinä toimivat mediataiteilija Marko Tandefelt (FIN) ja animaatiotaiteilija Uri Kranot (DK). 

Marko Tandefelt toimii luovana teknologistina ja tuottajana mediataiteeseen erikoistuneessa Parasense yrityksessään. Hän on työskennellyt mm. kuraattorina Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutissa sekä lopputyökurssien opettajana Parsons Design koulun MFADT osastolla New Yorkissa 2001-2016, ja on ohjannut ja arvioinut Aalto Yliopistossa äänisuunnittelun lopputöitä. 
parasense.fi

Uri Kranot toimii tanskalaisen ANIDOX-foorumin vastaavana kouluttajana. Hän on elokuvaohjaaja ja taiteilija, ja opettaa The Animation Worshop / VIA University Collegessa. Yhdessä kumppaninsa Michelle Kranotin kanssa Uri on tutkimus- ja kehitysstudio TinDrumin perustaja. Kranotien elokuvat ja VR-installaatiot ovat laajalle levinneitä ja palkittuja. Viimeisin VR-teos The Hangman at Home voitti Venice VR Expanded biennaalin pääpalkinnon.  
http://tindrum.dk/

Muita luennoitsijoita ovat mm. pelitaiteen läänintaiteilija Jaakko Kemppainen ja mediataiteilija Hanna Haaslahti. Jaakko Kemppainen tutustuttaa työpajassa pelitaiteeseen ja pelillisyyden tarjoamiin mahdollisuuksiin mediataiteessa sekä pelikäsikirjoittamiseen. Hanna Haaslahden luento avaa immersiivisen taiteen käsitettä ja esittelee Haaslahden teoksia. 

Työpajassakehitetään vuorovaikutteisen dokumentaarisen
animaatiotaiteen ideoita ja tuetaan niiden toteutusta, sekä tutustutaan Kuution teknisiin mahdollisuuksiin ja vaatimuksiin. Työpajan opetuskieli on englanti. 

Projekti on suunnattu työryhmille, joiden asiantuntijuus kattaa sisällöllisen ja teknisen osaamisen. Työryhmän kokoa ei ole rajattu, mutta työpajaan voi osallistua max. 2 henkilöä/työryhmä. Hakemus tehdään työryhmänä. Projekti on tarkoitettu Suomessa asuville ja toimiville taiteilijoille. 

Hyväksymme yhden projektin / työryhmä. Tee hakemus työryhmänä. Kuvaa työsuunnitelmassa ideaasi ja sen mahdollista toteutusta. Kerro motivaatiostasi osallistua kehittelypajaan ja näyttelyyn Kuutiossa. Tarkemmat hakuohjeet löytyvät hakulomakkeesta. Hakemus voi olla suomen- tai englanninkielinen.  

Yleisesti 
 
Projekti on Taiteen edistämiskeskuksen, Keskustakirjasto Oodin, Turku Animated Film Festivalin, Animaatiokilta ry:n, Taiteilijajärjestö MUU ry:n, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskuksen AVEKin, Aalto-yliopiston, Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Kavin ja tanskalaisen ANIDOX foorumin yhteishanke, ja sitä koordinoi läänintaiteilija Annika Dahlsten

Taiteilijahaku päättyy 18.11.2020 klo 16:00. 
Lopulliset taiteilijavalinnat työpajaan tekee asiantuntijaryhmä. 

Hakemus

Ääreen – dokumentaarisuus animaatiossa -projektin toteuttavat yhteistyössä: 
Taiteen edistämiskeskus 
Keskustakirjasto Oodi 
Turku Animated Film Festival 
Animaatiokilta ry 
Taiteilijajärjestö MUU ry 
Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK 
Aalto-yliopisto
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti Kavi
ANIDOX 

Lisätietoja: 
Annika Dahlsten 
läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus 
annika.dahlsten@taike.fi, Puh. 02 9533 0907 

Sanna Huttunen 
Erikoiskirjastonhoitaja, Keskustakirjasto Oodi 
sanna.m.huttunen@hel.fi, Puh. 040 186 3042 

Mika Koskinen 
Sihteeri, Animaatiokilta 
info@animaatiokilta.fi, Puh. 044 324 2121 

Oodin Kuutio-tilan esittely.

Kuva: Leena Jääskeläinen, Making Art In My Dreams (in production)

Top